Răspândește vibe-ul grecesc

Una dintre mâncărurile care îmi plac în mod deosebit în Grecia sunt fructele de mare. În general îmi plac toate, sub aproape orice formă. Îmi place să comand de la tavernele grecești pește și fructe de mare, dar îmi place și mai mult să-mi prind singur peștele și fructele de mare care se pot prinde relativ ușor.

Astfel, în această primăvară m-am apucat din nou de pescuit prin zona Halkidiki. Cu vreo captură remarcabilă de pește nu mă pot lăuda, însă văzând că peștele nu prea trage, am trecut la calamar, fiind sezonul lor.

Am reușit să prind unul dintre cei mai mari calamari din acea zonă, lucru pe care l-am aflat de la pescarii care au fost de față. Bafta începătorului!

Și, dacă tot l-am prins, a venit cumva firesc să îl și gătim. Astfel că, cu ajutorul soției mele, am făcut un calamar la grill super delicios, cu tzatziki, salată grecească și pita cu oregano cu ulei de măsline.

Gustul calamarului a fost extraordinar iar platoul arăta ca la o veritabilă tavernă grecească! Calamarul ce l-am prins mi s-a părut foarte bun, dar nu mi-am dat prea clar seama cât era de bun atunci, ci mai degrabă după, când am făcut din nou calamar la grătar în România, cu produs congelat și am avut termen de comparație. Mie unul mi se pare că diferența de gust este semnificativă!

În orice caz, atunci când nu ne putem prinde propriul calamar, rămăne o alternativă destul de OK să preparăm calamar inghețat, de la supermarket.

Pentru a face calamar la grill cu produs congelat avem nevoie de o pungă de calamari întregi (tuburi), adică nu rondele. Eu am găsit o pungă cu patru calamari. Le-am dezghețat și ne-am apucat de făcut umplutura.

Umplutura este super simplă de făcut. Avem nevoie de aproximativ 400gr de brâză grecească sărată – se poate folosi brânză feta ușor sărată D.O.P. sau mizithra, o legătură de mărar, o jumătate de ardei rosu gras și rosii cherry aproximativ 400gr. Se taie și se amestecă tot și umplutura este gata!

Umplutura se transferă cu o lingură în interirorul calamarului și se închide cu scobitori, ca în imaginea de mai sus. Apoi ungem calamarul cu ulei de măsline și îl punem pe grill-ul încins în prealabil. Se prejăște câteva minute pe fiecare parte, în funcție de temperatura grillului.

Rezultatul nu a fost chiar atât de bun ca ce am făcut în Grecia, probabil pentru că calamarul era congelat, nu era proaspăt, dar să știți că merită. Este suficient de bun și de gustos chiar și calamarul dezghețat.

O altă variantă de preparare este ca să grillăm calamarul separat, și să punem umplutura lângă, poate încălzind-o și pe aceasta puțin în tigaie.

După cum puteți observa, prepararea acestui aliment nu este ceva complicat! Este chiar simplă!

Vă doresc poftă bună!

Dacă ați încercat această rețetă, sunt curios cum vi sa părut. Vă invit să împărtășiți experiența voastră în comentarii.

P.S. Vă invit să vedeți aici un reel pe care l-am făcut cu calamarul. Iubind Grecia și limba greacă, am hotărât să vorbesc în greacă și să pun traducere în limba română, sub formă de text. Dicția nu este chiar perfectă, am pus prima înregistrare așa cum a ieșit, dar să știți că progresez. 🙂


Răspândește vibe-ul grecesc

De Iosif

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *